Descoperire, inspirație, periplu – sunt cele dintâi cuvinte pe care le-am asociat, după o primă lectură, cărții Elena Zărnescu – vocația de a crea, scrisă chiar de Crina și Narcis Zărnescu, copiii și elevii doamnei profesoare de o înaltă ținută morală. Scriu cu emoție aceste rânduri care abia pot să redea fiorii lecturii și, mai ales, ai descoperirii unei imagini atât de fidele a MAMEI.
Un întreg univers cuprins în pagini și cuvinte: pornind din orașul natal, Câmpulung, trecând prin Grădina Publică, pe la librăria familiei, ne oprim la Liceul Dinicu Golescu și o cunoaștem, prin ochii copiilor și elevilor, pe doamna PROFESOARĂ de limba franceză, Elena Zărnescu. Un adevărat dascăl ce răspândește arome de bunătate și iubire. Mai departe, descoperim următoarele trăsături ce o caracterizează: pasiune, abnegație, devotament și multă dăruire. Și în completare, portretul fizic: O femeie frumoasă, zveltă cu părul roșu burgund închis, cu un aer ușor hollywoodian trecea învăluită într-o mantie de inaccesibilitate. Imaginea omului depășește firescul, iar simplul profesor este ridicat la rangul de dascăl.
Mărturiile celor care au cunoscut-o pe distinsa doamnă profesoară converg în câteva puncte-cheie: profund respect, recunoștință, eleganță, prestanță, distincție, charismă. Reunind aceste puncte, se creionează, puțin câte puțin, aura dascălului. Emoția pe care o emană aceste mărturii se concentrează în esența pe care o numesc simplu: OM. Această esență unică este cea asociată amintirii încă vii a doamnei Zărnescu. Cuvintele pălesc în fața esenței care se dizolvă, la rându-i, în mii de momente și imagini: amintiri de la ora de franceză, replici de-ale doamnei profesoare, grija mamei, tactul dascălului de vocație, parcursul profesional admirabil.
La capăt de drum… este capitolul ce încununează un parcurs existențial a cărui valoare de model nu o putem contesta. Deși drumul pe pământ se încheie, la un moment dat, în mod firesc, în veșnicie dăinuie frânturi din omul de odinioară prin amintiri, realizări valoroase, cărți… Aceasta este una dintre acele cărți care se metamorfozează, rând pe rând, în biografie, scriere pitorească despre locurile copilăriei, ghid pentru dascălul-creator capabil să găsească noi și noi metode prin care să capteze interesul elevilor. Doamna Elena Zărnescu a reușit. A intrat pe un drum al scrierii unor destine, a înaintat cu perseverență și a rămas în amintirea celor care au cunoscut-o.
Cât de emoționant să scrii despre mama și, în același timp, doamna profesoară Elena Violeta Zărnescu. O floare unică al cărei parfum persistă în timp și în sufletul celor dragi. Dincolo de cuvinte, se simt sinceritatea și emoția de a scrie despre o lume: Mama. O lume în care te simți în siguranță chiar și după ce lumina se stinge …
Nemurirea se desăvârșește prin amintirile frumoase pe care le păstrăm în suflet intacte atunci când învelișul material pe care l-am purtat un timp se degradează și dispare.
Drd. Sorescu Adelina-Elena,
Universitatea din Pitești
Comments are closed